Weird shutter noise

Discussion in 'Engine Performance + Maintenance' started by Wiscoburban, Jul 18, 2019.

Car Parts
  1. Wiscoburban

    Wiscoburban Newbie

    Messages:
    35
    Likes Received:
    19
    Joined:
    May 18, 2019
    Location:
    Wisconsin
    Recently when I am driving the Suburban at around 45-50 if I keep pressure on the gas peddle I hear this weird shutter noise it seems is coming from the back and I am not sure what it is. I checked fluid in rear end and it was a little low so I topped it off but the noise is still there. Any ideas what it could be. Only seems to be around the 45 plus MPH any slower it doesn't seem like it does it. Thanks!
     
  2. Oldblue98

    Oldblue98 Supporting Member

    Messages:
    802
    Likes Received:
    491
    Joined:
    Dec 27, 2017
    Location:
    Gulf Coast Florida
    Next trip @45-50 with the shutter happening, hold consistent gas pedal and lightly engage brake pedal just enough for the brake lights to come on, if shutter goes away it could be torque converter issue.. When TC shutter happens it can feel like it is front and rear. Just an idea for you if you have not done it already.
     
    skylark likes this.
  3. Wiscoburban

    Wiscoburban Newbie

    Messages:
    35
    Likes Received:
    19
    Joined:
    May 18, 2019
    Location:
    Wisconsin
    Ok I will try that on my way home today thanks for the tip.
     
    Oldblue98 likes this.
  4. Wiscoburban

    Wiscoburban Newbie

    Messages:
    35
    Likes Received:
    19
    Joined:
    May 18, 2019
    Location:
    Wisconsin
    Using the brake did not stop it. Its a very intermittent noise its almost a hum/vibration very slight and it occurs only when you have your foot on the throttle but not always just here and there mostly from 35-50 mph. Im thinking either bearing or U joint?
     
  5. Oldblue98

    Oldblue98 Supporting Member

    Messages:
    802
    Likes Received:
    491
    Joined:
    Dec 27, 2017
    Location:
    Gulf Coast Florida
    Just curious, I am not sure .. Does that have a center carrier on the drive shaft ? You will have to crawl under and start looking and shaking things around and look for loose play.
     
  6. PlayingWithTBI

    PlayingWithTBI Desert Old Guy

    Messages:
    973
    Likes Received:
    398
    Joined:
    Jan 3, 2019
    Location:
    Tonopah, AZ
    Ring and pinion noise?
     
    Oldblue98 likes this.
  7. sixteenacrewood

    sixteenacrewood Newbie

    Messages:
    19
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jun 25, 2019
    Location:
    Hickory Grove SC
    Interesting timing! I've been having a similar vibration and ocational pinging sound at the same speed range.
    Coming home today from a 200 mile round trip the sound changed, like grinding corn, goes away below 30 mph, I was 2 miles from home, got home ok so no compaints.
    Carrier bearing is very loose and rubber is pulled out towards the back over a half inch. The metal flange on forward side is completely pulled off.
    Tomorrow I will pull the drive shaft and replace the carrier and all three u joints. All are original on my 93 Sierra with 433,000 miles
     
  8. Wiscoburban

    Wiscoburban Newbie

    Messages:
    35
    Likes Received:
    19
    Joined:
    May 18, 2019
    Location:
    Wisconsin
    ok that was one of my suspicions was a bearing in the rear end. Mine doesnt have near those miles on it but i will probably do that and U joint to get it all smoothed out. Thanks!!
     
  9. Scott Martin

    Scott Martin Newbie

    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 8, 2019
    Location:
    Alton IL
    Unfortunately it's a common problem with these trucks, mine does the same thing and has for years. I haven't tried it yet but I did a lot of research on this issue last week and the best thing I could find to anyone saying that they fixed their problem was a guy who said that he changed his coil and the problem went away.
     
  10. Scott Martin

    Scott Martin Newbie

    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 8, 2019
    Location:
    Alton IL
    I just dropped my driveshaft last week after having a vibration above 40mph...thankfully it broke when I was barely moving!
     
    sixteenacrewood likes this.

Share This Page