GMT400 - The Ultimate 88-98 GM Truck Forum - Powered by vBulletin

Register to remove these ads



Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Luke & Erin
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Pewamo, MI
    Age
    20
    Posts
    209
    Rep Power
    0

    Default 97 Silverado, no oil pressure and stalls out

    A friend of mine has a 97 Silverado with the Vortec 5.7 and it suddenly lost oil pressure and runs ty if it starts then stalls, I told him it sounds like the oil pump and fuel pump took a s hit around the same time, but do the Vortec's even use oil pumps? The truck has around 95000 last I knew, and I know these fuel pumps are due at about 100000

  2. #2
    I'm Awesome
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    SC
    Age
    22
    Posts
    263
    Rep Power
    50

    Default

    when mine did that the rod connecting the distributor to the oil pump broke and spun a main bearing.


    383 Vortec Stroker 9.7 Speed Pro Pistons Scat 383 Crank Comp XFI 268 Cam Scorpion 1.6 RRs Comp 918 Springs LT Headers with Custom 2.5 Exhaust Mark VIII Electric Fan Built 4l60e 4.56 Gears with Yukon Dura-Grip Posi 411 PCM Swap tuned by LSX Tuning and Performance

  3. #3
    Luke & Erin
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Pewamo, MI
    Age
    20
    Posts
    209
    Rep Power
    0

    Default

    Thats almost a complete tear down isnt it?

  4. #4
    I'm Awesome
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    SC
    Age
    22
    Posts
    263
    Rep Power
    50

    Default

    yeah, its a complete teardown but maybe the oil pump just quit so drop the pan and change the oil pump and maybe its a simple fix. maybe someone who knows more about building motors can chime in and give more advice.


    383 Vortec Stroker 9.7 Speed Pro Pistons Scat 383 Crank Comp XFI 268 Cam Scorpion 1.6 RRs Comp 918 Springs LT Headers with Custom 2.5 Exhaust Mark VIII Electric Fan Built 4l60e 4.56 Gears with Yukon Dura-Grip Posi 411 PCM Swap tuned by LSX Tuning and Performance

  5. #5
    I'm Awesome
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    SC
    Age
    22
    Posts
    263
    Rep Power
    50

    Default

    i wouldn't attemp to drive it though cause the engine not being lubricated properly could cause alot more problems costing more to repair.


    383 Vortec Stroker 9.7 Speed Pro Pistons Scat 383 Crank Comp XFI 268 Cam Scorpion 1.6 RRs Comp 918 Springs LT Headers with Custom 2.5 Exhaust Mark VIII Electric Fan Built 4l60e 4.56 Gears with Yukon Dura-Grip Posi 411 PCM Swap tuned by LSX Tuning and Performance

  6. #6
    I'm Awesome Mean Green's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Minnesota
    Posts
    5,298
    Rep Power
    234

    Default

    Have you considered the possibility that the two may be compeltey unrelated? Is there NO oil preasure or just low oil preasure? Your oil preasure sending unit could of failed, thus showing no oil preasure on the gauge! The stalling issue almost sound like an electrical issue, could be fuel also. Have you checked the fuel preasure in line?
    Baron

    1994 GMC SLE K2500 4X4 ECSB
    350 / 4L60E/ 14 bolt SF / 3.73 / Kicker Audio / Cherry bomb / AR Wheels / KL-78's / HID's / LED's

    1967 Chevy C/10 Custom - shortbox, 327 W/ 3 on the tree
    1949 Chevy 1/2 - Stretched cab, shortbox, 350/T5
    1991 Chevy K1500 ECSB 4X4 700R4
    1987 Chevrolet Camaro Z28 305/700R4

    88-98 Chevy & GMC Heavy Duty Headlight Relay Harness's For Sale HERE

  7. #7
    Warranty Killer! DRAGGIN95's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Antioch Arkansas
    Age
    35
    Posts
    9,002
    Rep Power
    203

    Default

    I know the TBI truck's do, but does the fuel pump on these vortec truck's get shutoff after a few seconds of no oil pressure?
    95 CC stepside with a 408 stroker LS motor from Texas Speed and built 4L80E
    96 CCSB daily
    93 2DR Blazer 2wd swap in progress
    90 Nissan low MPG truck
    00 CC Dually Tow Pig 53 Chevy 2dr car

  8. #8
    Luke & Erin
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Pewamo, MI
    Age
    20
    Posts
    209
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Mean Green View Post
    Have you considered the possibility that the two may be compeltey unrelated? Is there NO oil preasure or just low oil preasure? Your oil preasure sending unit could of failed, thus showing no oil preasure on the gauge! The stalling issue almost sound like an electrical issue, could be fuel also. Have you checked the fuel preasure in line?
    They both happend at the exact same time, so I figure it's likely related. I haven't talked to him in a while, I'll ask him this monday.

  9. #9
    I AM JUST PLUM CRAZY Tinbender59's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kansas
    Posts
    282
    Rep Power
    50

    Default

    Quote Originally Posted by DRAGGIN95 View Post
    I know the TBI truck's do, but does the fuel pump on these vortec truck's get shutoff after a few seconds of no oil pressure?
    wow someone does pay attention to the tech manual????? sounds like a sender took a e then the fuel would be cut off, or if the sender is sparatic "faster the the guage can react" then fuel pressure would be ah--------- well the thing would drive, like real crazzy.
    Special Thanks to LEXTECH for the excellent work on my program (lit off instantly and idled perfect) His knowledge and experience of the '411 ECU wiring and pin outs is amazing to say the least. Lextech is here http://www.pacificp.com/forum/viewforum.php?f=1

    A more refined write up on my truck here, http://www.gmtruckcentral.com/articles/lt1swap.html

  10. #10
    GEAR HEAD silverado13's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Baton Rouge Louisiana
    Age
    23
    Posts
    1,081
    Rep Power
    55

    Default

    yeah i heard that the fuel pump will shut off if you dont have any oil pressure as a procaution but a buddy of mine has a 2000 tahoe limited and his oil pump died and he melted the engine so ive never been sure about that

    -1997 k1500 ,ECSB, 350, built 4l60e with 2000 stall, air raid CAI, ported MAF sensor, ported throttle body, magnaflow catback with moroso spiral flow mufflers, flowtech shorty headers, escalade 3.73 rear end, underdrive crank pulley, overdrive alternator pulley, 411 swap with a custum tune, electric fan conversion, hypertech power programmer, viper push button starter, caddy cluster, 6000k HID hi/low conversion kit, blue interior LEDs-galore
    -2000 Silverado 1500 Z71 completely stock

Similar Threads

  1. Lost oil pressure
    By farmerman96 in forum Towing
    Replies: 5
    Last Post: 09-17-2011, 12:10 AM
  2. 95 350 tbi factory oil pressure specs??? advice to help oil pressure?
    By 92GMC in forum Engine Performance + Maintenance
    Replies: 12
    Last Post: 05-25-2011, 03:16 PM
  3. stalls when she's warmed up....frustrated!
    By thumpr in forum Engine Performance + Maintenance
    Replies: 5
    Last Post: 05-19-2011, 09:22 AM
  4. Oil Pressure....
    By Fobroader in forum Engine Performance + Maintenance
    Replies: 5
    Last Post: 04-26-2011, 02:27 PM
  5. truck starts then stalls after pushing the gas pedal.
    By 92GMC in forum Engine Performance + Maintenance
    Replies: 6
    Last Post: 04-20-2011, 04:35 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •